Що таке план-графік податкових перевірок?

План-графік – це документ, що містить перелік платників податків, які підлягають плановій перевірці контролюючими органами у відповідний період календарного року. Відповідно до плану-графіку проводиться лише документальна планова перевірка. 

Ознайомитися із планом-графіком документальних планових перевірок на поточний рік можна на офіційному вебсайті ДПС України. Оскільки коригування плану-графіка допускається, рекомендуємо слідкувати за його оновленням із певною періодичністю.

План-графік складається із  планів-графіків територіальних органів, затверджується головою ДПС України та викладається у вигляді єдиного документа. 

Формування плану-графіка здійснюється засобами інформаційно-телекомунікаційних систем ДПС у такі терміни: 

  • Не пізніше 1 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки, територіальні органи ДПС складають проекти річних планів-графіків. Разом з проектом плану-графіка формуються інформаційно-аналітичні довідки за кожним платником податків.

  • До 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки, план-графік затверджується та оприлюднюється на офіційному вебсайті ДПС України. 

При формуванні плану-графіка на наступний рік враховуються показники за результатами діяльності платника податків за 9 місяців поточного року. Якщо податковим (звітним) періодом для податку на прибуток платника податків є календарний рік, при плануванні враховуються показники за попередній рік.

Структура плану-графіка складається з таких елементів: 

  • Розділ І. Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб

Підрозділ А. Платники податків, які належать до кластерних об’єднань платників податків, та їх контрагенти

І група  основні підприємства, які належать до кластерних об’єднань платників податків

ІІ група – найбільші контрагенти, через яких здійснюються товарно-грошові операції (у тому числі посередницькі структури, експортери, імпортери, філії, інші платники податків - юридичні особи)

Підрозділ Б. Інші платники податків

І група –  основні підприємства

ІІ група  найбільші контрагенти, через яких здійснюються товарно-грошові операції (у тому числі посередницькі структури, експортери, імпортери, філії, інші платники податків - юридичні особи)

Підрозділ C. Платники податків та їх контрагенти, які мають ризики несплати податків та плануються до перевірок щодо дотримання вимог законодавства України з питань державної митної справи

  • Розділ ІІ. Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів

I група  банки

ІІ група  страховики

ІІІ група – торговці цінними паперами

ІV група  інші небанківські установи

V група  постійні представництва та представництва нерезидентів

  • Розділ ІІІ. Документальні планові перевірки платників податків - фізичних осіб

I група – платники податків - фізичні особи, у яких обсяг доходу за рік не перевищує 20 млн грн

II група  платники податків - фізичні особи, у яких обсяг доходу за рік становить 20 млн грн або більше та не перевищує 100 млн грн

III група – платники податків - фізичні особи, у яких обсяг доходу за рік перевищує 100 млн грн

  • Розділ ІV. Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

І група – великі платники - платники податків - юридичні особи, які мають чисельність найманих працівників понад 250 осіб

ІІ група – середні платники - платники податків - юридичні особи, які мають чисельність найманих працівників від 50 до 250 осіб

ІІІ група малі платники - платники податків - юридичні особи, які мають чисельність найманих працівників менше 50 осіб

Формування переліку платників податків, які будуть включені до плану-графіка проведення документальних планових перевірок, відбувається за ризик-орієнтованим підходом: до переліку потрапляють ті з них, які за результатами господарської діяльності мають найбільші ризики несплати до бюджету податків та зборів, платежів. 

 

До розділів І, ІІ плану-графіка включаються платники податків реального сектору економіки, які провадять фінансово-господарську діяльність, сплачують податки та взяті на облік в контролюючих органах як платники податків за основним місцем обліку, або щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, або які знаходяться у стані зміни свого місцезнаходження.

 

Зверніть увагу! До плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть вносити коригування, але не частіше 1 разу в першому та  1 разу в другому кварталі такого року, крім випадків, коли коригування пов’язане із змінами найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправленням технічних помилок. Оновлений план-графік оприлюднюється на офіційному вебсайті ДПС України до 30 числа останнього місяця кварталу (у випадках змін найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок  до 30 числа місяця, що передує місяцю, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки).

 

Якщо підприємець не знайшов себе у плані-графіку після офіційного оприлюднення на вебсайті ДПС до 25 грудня, але внаслідок коригування плану потрапив до переліку, документальна перевірка у такому разі може бути розпочата не раніше 1 липня поточного року (якщо зміни внесли у першому кварталі) і не раніше 1 жовтня поточного року (якщо зміни внесли у другому кварталі). 

У плані-графіку також вказується інформація про одночасне проведення перевірок одного й того самого платника податків контролюючими органами та органами державного фінансового контролю у звітному періоді. Порядок координації проведення таких перевірок та залучення до перевірок інших органів, передбачених законом, визначається Постановою Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2013 р. № 805 «Про затвердження Порядку координації одночасного проведення планових перевірок (ревізій) контролюючими органами та органами державного фінансового контролю».

 

Джерела:

Податковий кодекс України - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/conv#n828 

Наказ Міністерства фінансів України від 02.06.2015 № 524 «Про затвердження Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків» - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0751-15#Text 

Постанова Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2013 р. № 805 «Про затвердження Порядку координації одночасного проведення планових перевірок (ревізій) контролюючими органами та органами державного фінансового контролю» - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/805-2013-%D0%BF#Text