Зразок оформлення відмови у допуску посадових (службових) осіб контролюючого органу до проведення перевірки

Підприємець наділений правом не допускати посадових (службових) осіб контролюючого органу до проведення перевірки. Реалізація цього права обмежується виключним переліком підстав, за яких недопуск вважатиметься законним та обґрунтованим. Такі підстави передбачені у статті 81 Податкового кодексу.

Оформлення відмови у допуску посадових (службових) осіб контролюючого органу до проведення перевірки здійснюється шляхом складання акта, що засвідчує факт відмови, де і вказуються причини недопуску. Підприємець має право надати до такого акта письмові пояснення.

Таким чином, для відмови у допуску до проведення перевірки не потрібно готувати письмове звернення чи інший документ, оскільки факт недопуску фіксується у акті, який складається посадовими (службовими) особами контролюючого органу. Підприємець повинен переконатися, що зазначені в такому акті причини відповідають фактичним обставинам (не містять перекручувань у формулюванні та відповідають статті 81 Податкового кодексу), а також може викласти власну позицію щодо недопуску у письмових поясненнях до акта.