Зразок оформлення позовної заяви щодо оскарження ступеня ризику, визначеного контролюючим органом

Під ризиком розуміється ймовірність недекларування (неповного декларування) платником податків податкових зобов'язань, невиконання платником податків іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи.

Практичне значення ризику полягає у тому, що саме його наявність та визначений ступінь є критерієм для включення платника податків до плану-графіка документальних планових перевірок та періодичності проведення таких перевірок.

До плану-графіка включаються платники податків, які за результатами господарської діяльності мають найбільші ризики несплати до бюджету податків та зборів.

Підприємець, який вважає, що включення його до плану-графіка проведення документальних перевірок платників податків відбулося неправомірно внаслідок присвоєння високого ступеня ризику господарській діяльності, має право оскаржити такі дії контролюючого органу в судовому порядку.

У такому разі необхідно підготувати та подати до адміністративного суду позовну заяву з вимогами про (і) визнання протиправними дій контролюючого органу щодо включення Підприємця до плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків та (іі) зобов’язання виключити Підприємство з плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.