Правила щодо періодичності та тривалості перевірок

Вимоги до періодичності та тривалості перевірок визначаються Законом України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". Законодавчими актами у деяких сферах можуть встановлюватися особливі правила щодо періодичності та тривалості перевірок.

Періодичність залежить від ступеня ризику. Підприємства, що належать до високого ступеня ризику, перевіряються не частіше 1 разу на 2 роки (але можуть перевірятися рідше); середнього – 1 разу на 3 роки, і незначного – не частіше 1 разу на 5 років. Наприклад, підприємство з високим ступенем ризику, що перевірялося у 2018 році, може бути планово перевірене у будь-який період 2020 року [ч.2, ст.5 ЗУ про ДНК].

Періодичність проведення перевірок може змінюватися, якщо підприємство не порушувало вимоги законодавства, і тоді встановлюється відповідний коефіціент періодичності. Це положення не застосовується до до підприємств, віднесених до високого ступеня ризику. Такий коефіцієнт встановлюється для кожної сфери у постанові КМУ про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності.

 

Тривалість здійснення перевірок на рік залежить від розміру підприємства. Тривалість всіх окремих перевірок протягом року не може перевищувати 30 робочих днів для великих та середніх підприємств, а для малих і мікропідприємств – 15 робочих днів. Наприклад, якщо за даними річних планів здійснення перевірок Ви виявили, що контролюючі органи використали максимально допустимий час на перевірки і здійснили 3 перевірки щодо Вашого підприємства протягом року (10 робочих днів або 5 робочих днів, залежно від розміру підприємства), Вас має намір проінспектувати ще один орган, Ви маєте право не допустити його до перевірки. Підставою до недопущення буде, у такому випадку, порушення встановленої законом загальної тривалості перевірок Вашого підприємства [ч.5, ст.5 ЗУ про ДНК]

Для недопуску контролюючого органу до запланованої неправомірної перевірки, який порушує вимоги закону щодо періодичності та/або тривалості перевірок, потрібно подати письмове звернення до відповідного контролюючого органу. Одночасно копію такого звернення можна адресувати до ДРС як спеціально уповноваженого органу з питань додержання органами перевірок вимог Закону про ДНК.

Згідно зі статтею 10 ЗУ про ДНК підприємець має право не допускати представників контролюючого органу до здійснення перевірки, якщо:

  • перевірка здійснюється з порушенням передбачених законом вимог щодо періодичності проведення таких заходів;
  • тривалість планової перевірки або сумарна тривалість таких заходів протягом року перевищує встановлену граничну тривалість для таких заходів.

Особливості періодичності та тривалості перевірок у деяких сферах 

У випадку державного нагляду за дотриманням вимог ядерної та радіаційної безпеки планові інспекційні перевірки суб’єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії проводяться [пункт 9 ПКМУ від 13 листопада 2013 р. № 824]:

- з високим ступенем ризику - не менш як один раз на рік;

- із середнім ступенем ризику - не менш як один раз на 3 роки;

- з незначним ступенем ризику - не менш як один раз на 5-7 років.

Строк проведення планових перевірок, що становить не більш як 10 робочих днів, може бути продовжений за рішенням Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України або його заступника - керівника територіального органу Держатомрегулювання, але не більше як на 5 робочих днів, у разі складності об’єкта державного нагляду (кількість ядерних установок, об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, об’єктів з переробки уранових руд, джерел іонізуючого випромінювання, що експлуатуються або використовуються), наявності у суб’єкта філій, інших відокремлених підрозділів, що провадять або заявили про намір провадити діяльність у сфері використання ядерної енергії.

У випадку державного архітектурно-будівельного контролю планові заходи державного нагляду (контролю) щодо об’єктів будівництва, замовниками яких є фізичні особи (громадяни), проводяться не частіше ніж один раз на півроку [п.6 ПКМУ 553-2011-п].

Строк проведення позапланової перевірки не може перевищувати 10 робочих днів, а у разі потреби може бути одноразово продовжений за письмовим рішенням керівника відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю чи його заступника не більше ніж на 2 робочих дні.